گزارش وضعیت اجرای طرح آبخوانداری و پخش سیلاب در عرصه آبخوانهای کشور
کد مقاله : 1050-SCWMWR (R1)
نویسندگان
فرناز براتی *1، مهدی شفقتی2، محمد فرامرز2، حسن وحید2
1کارشناس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور
2سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور
چکیده مقاله
از دیرباز استفاده از منابع آب زیرزمینی به دلایل متعدد از جمله اینکه همواره در دسترس بوده و کمتر در معرض خشکسالی و آلودگی قرار می گیرند، همچنین بواسطه توزیع مکانی و زمانی مناسب در سطح خشکیها، همواره مورد توجه خاص قرار داشته است. حفر قنوات بسیار از گذشته های دور تاکنون و توسعه روزافزون بهره برداری توسط چاهها، دلیلی بر این مدعاست. اما این منابع خدادادی زوال ناپذیر نبوده و بهره برداری بی رویه سبب گردیده در اکثر محدوده های مطالعاتی کشور، هر روزه شاهد افت سطح آب زیرزمینی، افزایش ارتفاع پمپاژ، کاهش آبدهی و در نهایت خشک شدن چاهها و قنوات باشیم و از سوی دیگر بواسطه نفوذ جبهه های آب شور از مناطق کویری، تخریب کیفیت آب استحصالی را مشاهده نماییم. لذا لزوم اتخاذ راهکارها و سیاست های جدید جهت حفظ و تقویت این منابع کاملاً احساس می شود.
یکی از بهترین راهکارها و سیاستهای اجرایی جهت حفظ و ذخیره سازی منابع آبی در هر منطقه واجد شرایط مناسب، اجرای پروژه های تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب می باشد. اجرای طرحهای تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب، بواسطه دارا بودن ظرفیت ذخیره سازی بالا، کم بودن تبخیر و تلفات آب، عدم نیاز به اختصاص زمین وسیع و غیره، نسبت به راه حلهای دیگر دارای برتری می باشد.
در تحقیق مورد نظر به بررسی پتانسیل ها و نیز وضعیت موجود اجرای پروژه مذکور ، اثر بخشی ها و ارائه پیشنهادات در سطح کشور پرداخته خواهد شد .
کلیدواژه ها
آبخوانداری ، پخش سیلاب ، مناطق مستعد ، استحصال آب
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی